GEBOORTELEPELS

Bekijken als Rooster Lijst

1 Item

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

1 Item

per pagina
Aflopend sorteren

Zilveren geboortelepel

Geboortelepels zijn zilveren eetlepels die van een inscriptie zijn voorzien. Het is een sierlepel en daarom voor dagelijks gebruik niet echt praktisch. Een sierlepel heeft in de regel een gevlochten steel, waarbij het lijkt alsof twee staafjes zilver in elkaar gevlochten zijn. En op deze stelen zijn de zogenaamde steel bekroningen aangebracht. Voor een geboorte lepel vaak een ooievaar. Vroeger werd een zilveren lepel als een soort van belegging gezien en tegelijkertijd werd zo ook een stukje familiegeschiedenis vastgelegd.

Een stukje geschiedenis van de geboortelepel

Waling Dijkstra’s uit Friesland gebruikte eind 1800 de term geboortelepel voor zover bekend voor het eerst. Daarvoor werd het gewoon zilveren lepel genoemd. Maar al ver daarvoor werd de zilveren lepel al als geschenk gegeven en meestal voorzien van een mooie gravure. De lepel heeft van oudsher een mooie symbolische betekenis en werd vaak gegeven door grootouders waarmee ze aan de baby wilden zeggen "het zal je aan niets ontbreken." Bij deze echte Nederlandse traditie werd vroeger de brandewijnkom gevuld met boerenjongens of boerenmeisjes en men dronk dan op de gezondheid bij een geboorte of een huwelijk. De oudst bekende lepel met geboorte-inscriptie dateert uit 1578.

Het graveren van een geboortelepel

Onze ambachtelijke handgraveur graveert in opdracht rondom ( zoals het hoort ) aan de binnen of buitenzijde van de bak. Bijvoorbeeld met naam en/of achternaam en geboorte datum. Wij graveren geboorte lepels zoals het al eeuwen gedaan wordt ambachtelijk handmatig en dus niet simpelweg machinaal. Het graveren kost rond de 3,50 euro per letter en duurt ongeveer een week. Voorbeelden van handgravures kunt u bekijken op de homepagina onder de foto met de tekst graveren.

Copyright © Luxegeboortekado 2020| Privacybeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Alle prijzen zijn incl. BTW. Website door Pagayo.nl